bősz boszi

Utolsó kommentek

  • nodekornél: sok sikert és boldogságot! nagyon örülök, hoyg lezárhatod ezt a blogot, mert ez azt jelenti, hogy ... (2009.05.28. 22:22) kedveseim... :-)
  • bősz boszi: oké, nem fogom. :-) köszi!:-) -bb (2009.05.26. 21:05) kedveseim... :-)
  • Lánglovag: Te is vigyázz magadra. És ha bármikor a jövőben mégis beszélhetnéked támad, kérlek ne fogd vissz... (2009.05.26. 18:07) kedveseim... :-)
  • Lánglovag: Hát szépen beleültettél minket a tűpárnába. :) De addig is jó utat és fennforgásokat! (2008.11.18. 21:26) -szün- ill. némi spoilerezés- :-)
  • bősz boszi: erre nem is gondoltam, hogy történhet jó is ugyanolyan hirtelen és váratlanul, mint ahogy a rossz ... (2008.11.09. 12:36) újrakezdés? pfff.....
  • Utolsó 20

Naptár

2008
<<  >>
jan feb már ápr
máj jún júl aug
sze okt nov dec

álom

2008.04.13. 23:38 | bősz boszi | Szólj hozzá!

a nagypapám régi kertjében vagyok. egy különös gyümölcsfa termését eszem, azt mondja nekem valaki (talán épp anya, aki tegnap mesélt ilyesmit nekem IRL), hogy ez a gyümölcs az alma és a körte keresztezése (egyébként meg úgy nézett ki, mint egy narancs, meg is kellett hámoznom álmomban).

papám nincs ott, de előttem van sok-sok apró növényke, ugyanúgy hibridek, mint a fa, és tudom, hogy papám ezeket rámhagyta, hogy kezdjek velük valamit. nem tudom, akarom-e, sok a macera a növénygondozással, (nálam meg -szintén IRL- egyébként is igen magas a növények halálozási aránya...)

de a növénykék szépek, aprócska cserepekben vannak, az egyiknek aprócska lila virágai is vannak. keresztezett növényke mind, olyan, amiben egyesül két másik növény.

hátrafordulok, és egy szekrényt látok magam mögött, amiben papám dolgai vannak, egy kerti munkáskesztyű, ezt arrébb pakolom, aztán egy 1848-ról szóló papír (papám irodájában volt egy Petőfi -kép), ebbe is belenézek.

 

 -talán ez a növénynevelés-gondolat szól arról is, amire nemrég jöttem rá (az osztályommal kapcsolatban is, egyébként) hogy most már tényleg annyi szeretetet kaptam (a páromtól főleg), hogy akár elkezdhetném most már ezt aktívan magamtól is produkálni. csak úgy, passzióból, nem pedig azért, mert jófejnek akarok látszani, vagy mert jó pontokat akarok gyűjteni, ha netalán egyszer Szent Péter bele akar majd nézni az ellenőrzőmbe.

a keresztezés meg....hmm. a tegnapi nap után azt hiszem egyértelmű.

:-)

 

Címkék: álom

énblog 4. -örömködés

2008.04.12. 20:35 | bősz boszi | 4 komment

A mai nap ezek után egy kellemes meglepetést is hozott. Összefutottam egy nagyon helyes sráccal. Tanít ő is, beszélgettünk erről vagy két órát és nagyon sok mindenben egyetértettünk. Ezalatt az anyagiasságnak legapróbb jelét sem mutatta, ami mindig kellemesen felüdít. :-)

beszélgettünk arról is, miért csináljuk, amit csinálunk, mondtam, hogy én azért, mert ezzel belülről próbálom bomlasztani a rendszert, és a magam kis környezetében megpróbálok mindent megtenni azért, hogy ha picit is, de jobb legyen a világ.

erre mondott egy nagyon szépet, hogy ő ezt úgy képzeli, mintha a Szaharában mindannyiunknak lenne egy kicsi kertje, aztán talán egyszer ezek a kertek összeérnek. persze az is lehet, hogy a Szahara győz a végén, mosolygott rám. amellett, hogy nagyon érzékletes kép, nem tudtam elfojtani magamban egy frivol kis gondolatot, hogy talán nem bánnám nagyon, ha a mi kertjeink is összeérnének valahol a nem olyan távoli jövőben.... :-D

szóval, mindent egybevetve, nagyon helyes a srác. nagyon magas, az a vékony, langaléta fajta, amelyik egyenesen tartja magát, és széles vállai vannak. kicsit (nagyon) előreállnak a fogai, ettől egy kicsit komikus az arca, de mégis helyes. olyan, hogy ránézel, és mosolyogsz. őszül itt-ott, és nagyon szép kék szemei vannak. barátnőt nem említett.

na jó, azt hiszem, jobb, ha ezt itt és most azonnal befejezem, mert még a végén:

:-D

Ui: kedves kóbor olvasóim ki nem mondott kérdésére válaszolva: nem, nem tudom még. azt sem tudom, felkészültem-e. majd kiderül. addig is -mindenesetre- megpróbálom ezt a bárgyú vigyort levakarni valahogy az ábrázatomról. :-)

Címkék: énblog örömködés

álom

2008.04.12. 19:49 | bősz boszi | Szólj hozzá!

ma reggel azt álmodtam, hogy a kis hétvégi házikónkban vagyok, ahol olyan sokszor voltunk a párommal. ugyanolyan faházikó, de a valódival ellentétben ez nem egy meredek hegyoldalban van, hanem egy pusztaság közepén, egy félig még száraz, félig már zöldelleni kezdő, tavaszi mező közepén, és a hegyek csak a távolban láthatók.

egy csomó éghető anyagot halmoztam a házikóban egy kupacba, benzin, puskapor, ilyenek. azt tervezem, hogy felrobbantom az egészet, hogy ezzel lezárjam a párom emlékét.

bizonytalan vagyok, valóban akarom-e. egy fekete kígyó bújik ki egy résből a falon, talpra ugrok, és figyelem, hova megy. kimegy az ajtón, és odakint papírvékonyságú lapossá -és színessé válik, mint egy matrica. utána jön még két hasonló kígyó. azután pedig egy oroszlán jön ki a házból. emlékeztet mindez a Krisztus utolsó megkísértése c. filmre, abban jelent meg a Sátán ehhez hasonló fekete kígyó, majd pedig oroszlán alakban.

velem van a párom testvére, anyukája, két unokahúga. nem tudom mit gondolnak arról, hogy fel akarom robbantani a házat, de megnyugtat, hogy elmennek és magamra hagynak a házikóval, mert így biztonságban vannak, ha mégis robbantanék.

arra gondolok, hogy tele van mindenfélével a ház, ami vagy emlék, vagy szükség lehet rá, pl. régi céges iratok. végül úgy döntök, mégsem olyan szükségesek ezek, és elkezdem előkészíteni a terepet: leszórok puskaport, de nincs belőle elég, merthogy egy csíkot akarok húzni belőle, elfelé a házban lévő gyúlékony kupactól -hogy én magam biztonságos távolból tudjam elindítani a tüzet. még mindig nem tudom, hogy jól teszem-e, amit teszek. A "puskapor" ilyen masszaszerű, és minduntalan szétválik, márpedig akkor nincs meg a tűz útja a kupacig. ezzel bíbelődök, mikor végetér az álom.

...értelmezés?

elég egyértelmű, azt hiszem. az ördög megjelenése azonban nem tiszta még teljesen. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy volt egyfajta jótékony önbecsapás a részemről, amíg a párommal voltam. erről már írtam egy előző bejegyzésben- hogy a "nőt" háttérbe szorítottam, mialatt vele voltam, mert ő megriadt tőle, és én őt a világért sem akartam elriasztani. inkább kidomborítottam egy másik oldalamat, a gyereket, ami szintén én voltam, és aminek ő örülni tudott, a manócskát, amit annyira szeretett bennem. ha úgy veszem, ezzel becsaptam egy kicsit őt, és vele együtt magamat is. de ez így volt adok-kapok, így volt kapcsolat, így voltunk boldogok. a szerelemért cserébe lemondtam az énem egy részéről, és ha kell, leteszem a nagyesküt, hogy ma is ezt tenném.

csak úgy tűnik, a sors nem kedveli az efféle hamisjátékot. én ezért vesztettem el őt, jelenleg legalábbis ezzel magyarázom. hogy ő miért ment el, az egy teljesen más történet, de hogy nyomós oka volt rá, abban erőteljesen hiszek.

Visszatérve a becsapásra... ez a Tarot-ban az "Ördög" kártya, ki is húztam, mikor a történéseket próbáltam megérteni. szóval előjött ez az álmomban...miért? hogy megmutassa, milyen "hazugság" bújt meg a szerelmünk mélyén? Ugyanakkor a kígyó, és az oroszlán nem csak a sátánt, de a rációt és az erőt is képviselik. talán azért jöttek ki a házból, hogy lássam őket, tudjak róluk, és transzformáljam át a bennük rejlő erőt, negatívból pozitívba. Mint ahogy a nap fényénél irizáló színessé és ártalmatlanná vált az addig fekete kígyó.

...persze az is lehet, hogy épp fordítva van: az önbecsapás túléli, megmenekül, velem marad. de örök optimistaként valahogy inkább az előzőben hiszek most.

Címkék: álom tarot

megérzés

2008.04.11. 22:29 | bősz boszi | Szólj hozzá!

Tegnap hálistennek hamisnak bizonyult egy nagyon rossz megérzésem -pedig szokatlanul erős volt. Vigyázni kell az intuícióval, úgy látszik egy deprimált hangulat elég, hogy megtévessze a magam fajta kezdő boszikat, és aztán jól elvigye a málnásba. megszenvedtem ugyan ezt is, de sebaj.

Címkék: intuíció

patt

2008.04.11. 22:14 | bősz boszi | Szólj hozzá!

Nem vagyok jó passzban. akármennyire jól sikerül a napom a suliban, akármennyi erőt is adnak a gyerekek, mire hazaérek, már itt vagyok, nagyon lent.

Iszonyatosan szeretnék valakit szeretni újra. Ugyanakkor érzem azt is, hogy mennyire nem tudnék most nyitott lenni senki másra, aki nem olyan, mint amilyen ő volt.

 

 

Patthelyzet. a Tarot-kártyában ez az

"Akasztott ember",

aki nem tud semmit sem tenni a helyzete ellen, csak várni, hogy a sorsa jobbra forduljon -és közben szemlélődni. Megfigyelni magát a helyzetet. Befelé fordulni. Mélyen elgondolkodni. Tűrni. Türelmet tanulni. Bízni abban, hogy egyszer vége lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: énblog tarot egyedül patt

énblog 3.

2008.04.09. 21:05 | bősz boszi | Szólj hozzá!

ma úgyamúgy rondán stresszes napom volt. s nincs kedvem semmihez, pedig lenne dolgom. internet-freak lettem. gyónom itt a gondolataimat a klaviatúrának, pfff. a párommal mindig megbeszéltük, kinek milyen napja volt aznap. hiányzik. ebben a pillanatban is a fülembe cseng a hangja, ahogy kérdezi ;,,,,-(

nagyon egyedül vagyok nélküle.

Címkék: énblog egyedül depi

ma egy fél percre....

2008.04.09. 20:53 | bősz boszi | Szólj hozzá!

...elgondolkoztam, hogy valójában boldognak kellene lennem, hiszen keveseknek adatik meg az, hogy életükben -ha csak korlátozott időre is- ennyire szeressék őket. A párom egy nagyon nagy ajándék volt a sorstól, amiért hálás is vagyok. telhetetlenség arra vágyni, hogy ez örökké tartson. és ha belegondolok, mennyit köszönhetek neki, akkor nem kérdés, mekkora mázlista vagyok.

ilyesféléken agyaltam épp, mikor elhaladtam egy hajléktalan nő mellett. épp napoztatta a lábát. tenyérnyi gennyes fekély volt rajta. belegondoltam, hogy van két egészséges lábam, és hogy ez milyen jó.

Címkék: merengés

énblog 2.

2008.04.08. 21:56 | bősz boszi | Szólj hozzá!

ma nem voltam túl jó passzban. mind1.

reggel álmodtam egy réges-régi (plátói) szerelmemmel. ma megnéztem őt az iwiw-en. ott van, jól van. jézusom, remélem nem kezdődnek el újra azok az idők, amikor minden nap órákig róla álmodoztam...

furcsa egyébként. tudom róla, hogy az édesanyjával ugyanaz történt, ami velem -fiatalon elveszítette a nagy szerelmét. utána való házasságából született ez a srác. erről kérdeztem őt álmomban.

na jó, ezt itt most befejezem.

Címkék: énblog álom

gyász IV.

2008.04.07. 21:28 | bősz boszi | Szólj hozzá!

Hogy hol tartok most?

Jó kérdés. Ha Kübler-Ross néni szerint nézem a dolgot, akkor azt hiszem valahol az alkudozás és a depresszió tájékán, amennyiben kezdek szembenézni azzal, hogy tényleg egyedül kell maradnom most egy ideig.

Az értelmetlenséggel továbbra is bajom van, de "tudom, most tűrni kell..."

 

Remélem, utólag majd meglátom, miért.

Hogy a páromnak miért kellett elmennie, ezt azt hiszem, soha nem fogom megtudni. de nyomós oka kellett, hogy legyen rá, ebben biztos vagyok. ha látott engem az első hónapban, márpedig azt hiszem, látott -akkor a szíve szakadt meg. az első éjszaka tudom, hogy velem volt. aztán álmomban is eljött még párszor, aztán eljött elbúcsúzni. a szeméből áradt az ő mérhetetlen szeretete, még egyszer utoljára. azóta fent van valahol, a csillagokban, én pedig néha felnézek az égre és megkeresem.

Címkék: gyász

gyász III.

2008.04.07. 21:04 | bősz boszi | Szólj hozzá!

szóval nehéz erről írni.

az emberek nem várják azt, amit tettem, egy olyan boldog szerelem utáni gyászban, amilyen a miénk volt. az emberek szeretik, ha a világ egyszerű és kiszámítható, vagy fekete - vagy fehér. az emberek nem tudják, mi zajlik más emberek lelkében.

világéletemben szeretetre szomjaztam, és rengeteget szenvedtem a szeretet hiányától, amíg meg nem ismertem a páromat. ő olyan volt, mint egy végtelen melegséget árasztó kályha...az ő mérhetetlen szeretete feltétel nélkül áradt felém, és én ezért rendkívül hálás voltam neki. éreztem, ahogy ez a szeretet betölti és meggyógyítja ezt a végtelen tátongó űrt, ami mindig is bennem volt. ezt köszönhetem neki. egy régi barátnője írta nekem, miután meghalt, hogy a párom rettenetesen keresett valakit, akit a párjaként szerethet. én pedig rettenetesen kerestem valakit, aki szeretni tud engem. megtaláltuk egymást és azt hiszem, neki ezért érdemes volt élnie, nekem pedig ezért volt érdemes megszületnem. mielőtt pofáncsapott bennünket a sors, volt egy pillanat, amikor azt éreztem, és ki is mondtam neki, hogy ha csak ennyi volt, és holnap meghalunk, én úgy fogom érezni, érdemes volt. hát a sors nem késlekedett sokat...rá egy hónapra már az intenzíven fogtam a kezét.

szóval...szeretethiányos voltam, és mivel ő volt az, aki ezt betöltötte, miután elment...egyszerűen túl sok volt a magány. túl sok volt az, amin átmentem. túl sok volt a veszteség. a testemben éreztem a felhalmozódott feszültséget.

Faludynak van egy szép versfordítása:

 

 

Liu Teh-Zsen: Mindjárt temetés után

Nem kezdtünk ki egymással - sem én, sem felesége-,

mert szerettük mindketten. Ez most a temetése.

-"Maradjunk" -szól az özvegy-, "így talán jobban bírom."

Ingemet kiterítem alánk a puha síron.

 

Nem volt könnyű egyikőnknek sem, hiszen a legjobb barátja volt. Megköszöntem neki az éjszakát, és azóta egyedül vagyok.

 

Nem mintha nem próbálkoztam volna azóta is más férfiakkal pótolni őt. Próbálkoztam. De nem ment, mert rájöttem, hogy Ő valóban és a szó legigazibb értelmében pótolhatatlan.

és arra is rájöttem, hogy mióta betöltötte bennem ezt az űrt, már nem vagyok úgy kiszolgáltatva annak, hogy szeressen valaki -tehát ráérek. csak a dolog értelmetlenségével van bajom. mindig volt valami célom az életemben, valami képem a jövőről, amit szeretnék. A párommal ez adott volt...esküvő, gyerekek. És ő fantasztikus apja lett volna a gyerekeimnek. ekörül forogtak a gondolataim, nemhiába kezdtem egy szüléssel kapcsolatos bejegyzéssel ezt a blogot még "azelőtt".

A történtek meggyőztek arról, hogy az élet -és a jövő- tervezhetetlen. Vagy legalábbis nem tervezhető olyan módon, ahogy a legtöbb ember képzeli, és ahogy én is képzeltem még 4 hónappal ezelőtt.

 

Címkék: gyász

gyász II.

2008.04.07. 20:04 | bősz boszi | Szólj hozzá!

 

Azután jött egy szakasz, ami egyfelől nagyon nehéz volt, és amire másfelől nem vagyok túl büszke.

Rengeteget sírtam. mindenféle módon, minden nap, mindenhogyan.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Sírni keservesen, könnyeket ontva
átsírni az emésztést, meg az álmot
sírni kikötőkben, sírni kapukban
sírni serényen, sárga könnyet sírni
megnyitni a sírás csapját, zsilipjét
átitatni lelkünket és trikónkat
elárasztani ösvényt, kerti sétányt
úszva menekülni a könny tavában
antropológiát tanulni sírva
Afrikán keresztülutazni sírva
születésnapot ünnepelni sírva
sírni mint pacsirta, mint krokodilus
ha a pacsirta és a krokodilus
csakugyan mindig sír
kisírni mindent, igazán kisírni
orrodból sírni, térded kalácsából
sírni köldököddel, sírni a száddal
sírni szerelemből, undorból sírni
sírni kövéren, sírni ösztövéren
sírni rögtönözve, emlékezetből
sírni álmatlan éjjel és egész nap....."

/Oliverio Girondo verse/*

-és üvöltve sírni, meg úgy, hogy ne lássák. Sírni dühből, hálából. Sírni mert élünk, elsírni azt, ami kimondhatatlan, és elsírni azt, amit már százszor kimondtunk. Sírni szeretetből. Sírni megszokásból. Nosztalgiából sírni, önsajnálatból és aggódva. Sírni átkozódva, imádság közben és valóban egész nap. hát így.

újra visszamentem közben dolgozni, ami jót tett, mert napközben össze kellett szedjem magam, tehát egyfelől a kényszer miatt, másfelől meg azért, mert nekem elég sok erőt ad a munkám, hál' istennek.

így hát napközben mosolyogtam, este pedig zokogtam és ordítottam. így ment ez hetekig.

viszont ekkor már lassan kezdtem látni a végét. egy sebet képzeltem magamra, ami akkora, mint két tenyér, és a bal mellkasom alsó részén lüktet. aztán láttam, ahogy ez a seb kezd megnyugodni, jelenleg....hogy is mondjam. varas, azt hiszem.

megragadott az élet fenségessége. olyan aprócskának éreztem magam a mindenségben...szinte láttam magam körül a sorsomat alakító hatalmas erőket, és éreztem, mennyire reménytelen a mi magunk elenyésző akaratával ellenük feszülni. Azt is éreztem, hogy ezek az erők valami rejtelmes és csodálatos módon, de az én előrehaladásomat szolgálják, és dobálnak ugyan, de mégis vigyáznak rám, puhára esem, és ebben biztos voltam. különös és váratlan módon megerősödött a hitem. és ami még különösebb felfedezés volt, hogy elkezdtem befelé figyelni, még jobban, és kezdtem meghallani a szívem hangját. megérzéseim, különös álmaim lettek. de erről később, előtte essünk túl a nehezén...szóval, most az jön, amire nem vagyok büszke.

 *A vers Dobos Éva gyönyörű műfordításában a Szív sötét oldala c. filmben hangzik el.

Címkék: gyász

gyász I.

2008.04.07. 18:59 | bősz boszi | Szólj hozzá!

A gyásznak Elisabeth Kübler-Ross szerint 5 szakasza van -ugyanúgy, ahogy a haldoklásnak: -elutasítás, -düh, -alkudozás, -depresszió, -belenyugvás.

   -akit ez bővebben érdekel, itt utánanézhet:

http://www.lelkititkaink.hu/halal_fazisai.html

 


 

Én nem tudom, átmentem-e minden szakaszon, vagy hogy egyáltalán érdemes-e szakaszolni ezen bármit is.

Mindenesetre úgy döntöttem, leírom, én mit éltem meg ezekből. el tudom képzelni, hogy van ember, akinek ez hasznos lehet.

Nekem szerencsém volt -bizonyos szempontból- mert felkészülhettem a veszteségre. miután beütött a krach, 16 napig volt a párom az intenzíven -ezalatt vele lehettem sokat, ami nagyon jó volt. másrészt szerencsém volt, mert úgy hozta a sors, hogy mellette lehettem az utolsó pillanatokban, és ezért is nagyon hálás vagyok.

az első két nap pokol volt. hitetlenség, sokk, beláthatatlan és végeérhetetlen fájdalom. bár már elég rutinosnak tartom magam a lelki fájdalom túlélésében és elmulasztásában, ez a feladat olyannak tűnt, mint a Himaláját megmászni. elkeserített, hogy nem látom a végét. még soha nem volt olyan, hogy ne láttam volna a fájdalom végét, valahol, akármilyen messze is a jövőben, de mindig ott volt. még a legrosszabb időszakaim is focipályányinak tűntek ehhez képest, amit most akkorának éreztem, mint mondjuk Európa.

szóval, nem hittem benne, hogy egyszer a végére érek.

nem is tudtam racionálisan gondolkodni. találtam egy ártatlan emailt, amit egy lánynak írt -és bebeszéltem magamnak, hogy nyilván megcsalt. kizárt dolog egyébként, de akkor 100%-ig hittem benne. ez valahol hasznos volt, mert teremtett egyfajta elsődleges eltávolodási lehetőséget Tőle. bebeszéltem magamnak, hogy egész idő alatt átvert, megcsalt, emlékeket szedtem elő, amik ezt megerősíthették, és dühös elkeseredettséget, csalódottságot éreztem. szembefordultam vele -hogy valahogy elszakítsam magam tőle.

addigra már ezer szállal kötődtünk egymáshoz -ez elmondhatatlan, milyen érzés, mikor a másik feled egyszercsak nincs.

mindig mondogattuk egymásnak, hogy mekkora ajándék az az élettől, hogy megtaláltuk egymást, és hogy soha nem akarjuk egymást elveszíteni. mintha éreztük volna. valahol éreztük is, ebben biztos vagyok.

 

Címkék: gyász

süti beállítások módosítása